Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/cloudninestore.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Er was eens een bal en 22 helden | Cloud nine store

Voetbal is ’s werelds meest populaire balspel. Zowel in aantallen deelnemers als in aantallen toeschouwers. Vreemd genoeg laat niets ons menselijk bloed sneller stromen dan 22 mannen of vrouwen die verhit achter een balletje aanrennen. Het zorgt voor intense verdriet en tranen bij verlies tot momenten van nationale extase wanneer jouw land een doelpunt scoort. Het wereldkampioenschap is het grootste project van menselijke samenwerking dat er in de geschiedenis te vinden is. Maar hoe zijn we zo verzot geraakt op dit balspelletje? In dit artikel zoeken we dat voor je uit.

 

De vroege geschiedenis.

 

De eerste bekende voorbeelden van een teamsport waarbij een bal kwam kijken kwamen uit het huidige Latijns Amerika. De Azteken speelden daar een spelletje waarbij de bal een ronde rots was (auw) en bij sommige potjes symboliseerde de bal de zon en werd de aanvoerder van het verliezende team aan de goden geofferd. Gelukkig nam het spelletje in China iets minder gewelddadige vormen aan. Hier speelde het Chinese leger tussen 200 en 300 voor Christus een spel genaamd ‘Tsu Chu’ waarbij een bal van leer gevuld met haren en veren door een kleine opening in een netje geschoten moest worden, maar waarbij het lichaam gebruikt mocht worden om elkaar hardhandig op de grond te werpen. Ongeveer 500 jaar later vond men in Japan het spel Kemari uit. Dit was een vriendelijk spelletje waarbij men als een team moest voorkomen dat de bal de grond zou raken. Een potje hooghouden dus.

 

De middeleeuwen en het moderne voetbal.

 

De meeste kenners zijn het erover eens dat het moderne voetbal zijn origine kent in Engeland. Het spel zou in de 12e eeuw ontwikkeld zijn maar zag er destijds nog heel anders uit. Het werd gespeeld op grote velden of weides en naast het trappen van de bal mocht er ook met de vuist tegen de bal gestoten worden. Ook mocht er veel meer lichamelijk contact zijn dan de regels tegenwoordig toestaan. Destijds waren er twee rivaliserende scholen die beiden deze spelvorm hanteerden, Rugby en Eton. Bij Rugby mocht het spel echter ook met de handen gespeeld worden maar bij Eton mocht enkel met de voeten worden gespeeld. Je raad het al; deze twee scholen waren de bakermat van het huidige rugby en het huidige voetbal. In 1863 werd in Londen de eerste voetbalbond opgericht waarbij definitief werd besloten dat de bal niet met de handen mocht worden aangeraakt. Daarnaast weden er allerlei andere regels vastgelegd die de basis vormen voor het moderne voetbal.

 

Voetbal is niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. En als Nederland speelt hebben we plotseling 17 miljoen voetbaldeskundigen erbij. Daar hoort natuurlijk de juiste uitdossing bij. Een voetbaltenue kopen hoeft tegenwoordig niet meer in de winkel, dat doe je gewoon lekker online. En waar je vroeger voor een trainingspak van je favoriete club moest afreizen naar het stadion, koop je tegenwoordig gewoon goedkope trainingspakken online.

gratis Persoon Te Voetballen Stockfoto