Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/cloudninestore.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Armbandjes met een diepere betekenis | Cloud nine store

Armbandjes. Je hebt ze in alle maten, vormen en kleuren en ze zijn van alle tijden. Vriendschapsarmbandjes, gehaakte armbandjes, leren armbandjes of armbandjes met edelstenen bedekt. Je kan het zo gek niet bedenken. Meestal dragen we armbanden als accessoire om onze outfit compleet te maken, maar vaak hebben ze ook een speciale betekenis. Maar waar komt die betekenis die we aan armbanden geven nu eigenlijk vandaan?

Bijgeloof

Onze voorouders droegen armbanden die hen moesten beschermen tegen het kwade en de vijand. Ze bestonden uit eenvoudige touwtjes met stukjes hout en steentjes. In de armbandjes van de Middeleeuwen zaten bezweringen met als doel vijandelijke personen te beheksen. Men hechtte toen veel belang aan bijgeloof. Vanaf de Renaissance kwam er stillaan een einde aan dit soort bijgeloof. Mensen gingen steeds vaker boeken lezen waardoor ze zich meer op feiten gingen baseren.

Leestip: Verschillen in sieraden tussen het Westen en het Oosten

Statussymbool

In Egypte toonden mensen hun status door dure en opvallende armbanden te dragen. En ook de Britse koningin Victoria pronkte graag met haar peperdure edelstenen, glazen kristallen en medaillons om zo haar macht en rijkdom te benadrukken. De vorstin zorgde bovendien voor een echte hype.

Religieuze betekenis

In Egypte hadden armbanden dikwijls ook een religieuze betekenis. Armbandjes met bijvoorbeeld een scarabee stonden voor reïncarnatie. Vooral welgestelde mensen gingen kostbare armbanden verzamelen voor hun leven na de dood.

Emotionele waarde

Tijdens de Wereldoorlogen werd er minder te koop gelopen met dure sieraden. Pas na WOII gingen de vrouwen zich terug opkleden met alle bijbehorende accessoires. Veel soldaten namen voor hun vrouwen bedelarmbandjes mee. Elk bedeltje had een speciale betekenis en stond voor een bepaalde periode of gebeurtenis. Op die manier kregen armbandjes een emotionele waarde. Tot op de dag van vandaag zijn bedelarmbandjes nog steeds bijzonder populair en worden ze vaak cadeau gegeven aan geliefden.

Uitgelicht: Accessoires dragen: alle do’s and don’ts

Invloeden van vroeger

Ook vandaag hebben armbandjes nog steeds invloeden van vroeger. Zo geloven we bijvoorbeeld dat vriendschapsbandjes of geluksbandjes onze vriendschap of ons geluk gaan versterken. In verschillende culturen speelt bijgeloof nog altijd een belangrijke rol. In Griekenland worden er in de maand maart armbandjes gedragen met een rode en witte kleur om de huid tegen de zon te beschermen.

Bracelets uit Griekenland in rood en wit gedragen in maand maart!

Armbandjes dienen dus niet enkel om ons lichaam te verfraaien. Ze hebben vaak ook een emotionele betekenis. Bijzonder geliefd zijn bijvoorbeeld armbandjes met een naam in gegraveerd. Ze worden dikwijls cadeau gegeven bij speciale gelegenheden zoals een geboorte, trouw of op andere bijzondere momenten.